Let’s (pole) dance

Sep 12, 2012 | sport

V posledních letech se stal velkým trendem ve sportu pole dance (tančení u tyče). Ne, nejde o žádné zvrhlosti. Jako atletika, gymnastika či balet je pole dance rovnocenným, fyzicky náročným sportem.  Proto pokud máte zájem si zocelit svalstvo, protáhnout pořádně páteř a ještě k tomu u toho vypadat sexy – Pole Dance je ta správná volba.

Tento sport, který dobyl USA a západní Evropu se nedávno prokousal i do Brna. Vyrostlo tady hned několik tanečních studií, kde se tanec u tyče vyučuje – Decadance Brno, Citadela Mefisto, PoleDance Brno. Jejich adresy hravě najdete na internetu a můžete se zapojit.

Ceny lekcí se v Brně pohybují od 50 – 150 Kč za hodinu. Některá studia nabízí i studentské slevy. Je možné si lekce koupit po jedné nebo v balíčku, takže kdo by to chtěl zkusit jen jednorázově – není problém.

Jedna nejmenovaná studentka z FF MU se uvolila říci něco o svých zkušenostech s pole dance:

Jak tě napadlo, že bys mohla začít s pole dance? Čím tě nadchl zrovna tento sport?

Doslechla jsem se, že se v Brně vyučuje pole dance. Napadlo mě: „Tak tohle jen tak někdo nedělá, je to nové a tak trochu tabu.“  Tak jsme se s několika kamarádkami dohodly, že to půjdeme zkusit. Měla to být spíše taková legrace. Když jsme se ale naučily základní triky, začalo nás to všechny bavit a už jsme od toho neupustily.

Jak dlouho se pole dance věnuješ a kolik času ti zabírá?

Na první lekci jsem byla asi před půl rokem a od té doby tam chodím většinou jednou týdně. Občas vynechám, když nemám čas. Ale vždy je to pro mě spíš relax. I když je to pořádná makačka, člověk se při tom cítí dobře.

Je pole dance fyzicky hodně náročný? Jak vypadaly tvé začátky?

Při tančení u tyče jde hlavně o ruce a břicho. Když jsem za sebou měla prvních pár lekcí, pořádně mě bolely svaly, časem se to však spravilo. Taky jsem mívala modřiny a otlaky od tyče z dlouhého cvičení, ty ale taky postupně zmizely. Zkrátka, všechny začátky jsou těžké, u pole dance to ale rozhodně stojí za to. Cítím se dobře, nemám tak ztuhlá záda jako jsem mívala od sezení u počítače.

Je pole dance jen pro holky?

No, na lekcích jsem zatím žádného chlapa neviděla. Mužský pole dance má trochu jiný styl a myslím, že v Brně zatím není žádný lektor, který by to kluky učil. Pokud to ale nějaký klučina chce zkusit, myslím, že rozhodně přijít může.

Dokázala bys stručně popsat, jak probíhá lekce pole dance?

Na lekci je vždycky okolo pěti až deseti lidí. Je dobré si s sebou vzít pružné tílko a kraťasy a taky ručník a pití. Před lekcí si tyče vždycky umyjeme a otřeme dezinfekcí  následuje běžná rozcvička zhruba deset minut. Lektorka vždy předcvičuje. Pak se chopíme tyčí a za lektorčiny asistence se pokoušíme zvládnout různé triky, které nám ukáže. Nakonec znovu umyjeme tyče a jdeme se převléct.

Doporučila bys tanec u tyče? Pokud ano, tak komu?

Pole dance bych rozhodně doporučila. Je to perfektní způsob, jak se trochu vybít. Na lekci může přijít i člověk bez jakýchkoli předchozích gymnastických zkušeností, postupně se vytrénuje.

Masarykova studentská unie z.s.
Žerotínovo náměstí 617/9
602 00 Brno
IČO: 22605371
Transparentní účet: 2400288479/2010