Seriál o studentských spolcích III: Radio R

May 5, 2015 | kultura, MUNI, munie, spolky, tipy od munie

Více než sto padesát moderátorů a přes padesát pořadů. To je Radio R, komunitní rádio fungující od roku 2008. Programový dramaturg Miroslav Jurčík nám o rádiu pověděl víc.

Co je vlastně Radio R?

Radio R je nekomerční, komunitní rozhlasové médium a vzdělávací platforma v jednom. Zároveň se snaží být alternativou k ostatním médiím jak svým obsahem, tak fungováním. Jsme dobrovolnickou organizací, nemáme žádné sponzory a fungujeme pod záštitou Katedry mediálních studií a žurnalistiky na FSS, která financuje potřebné vybavení a chod rádia. V rámci vzájemné spolupráce přesto udržujeme kontakt s několika brněnskými kluby, divadly, neziskovými organizacemi či skupinami, které se určitým způsobem podílejí na chodu brněnského (nejen) kulturního života.

Jak probíhá vysílací den v Radiu R?

Radio vysílá zpravidla každý všední den od 8:00 do 23:00. O víkendech je program volnější, vysílají moderátoři, kterým víkendový termín vyhovuje. Moderátorům necháváme v režii pořadů víceméně volnou ruku, samozřejmě dramaturgii vždy konzultují s vedoucím své redakce. Ale hlavně necenzurujeme. V redakci Odposlechu, která představuje denní vysílání klasického rozhlasového formátu, referujeme o různých kulturních událostech, světovém dění a univerzitních novinkách. Máme pravidelné zpravodajství, které odbavují jak studenti žurnalistiky, tak moderátoři sami. Tematizované pořady jsou rozděleny do sedmi redakcí: literárně-dramatické, lifestyle, pořady diskusní, naučné, hudební a ospalé ráno. Pro chvíle, kdy se nevysílá žádný pořad, máme poměrně širokou žánrovou paletu hudby, nejvíce hrajeme hudbu z posledních pěti let a dáváme přitom prostor i interpretům, které na komerčních rádiích neuslyšíte.

Seznam všech pořadů a vysílacích časů naleznete na stránkách Radia R.

Pokud se někdo chce stát členem rádia, co k tomu potřebuje?

Na začátku každého semestru se vypisují konkurzy na pozice on air i off air, na moderátory a na organizační členy rádia. Podmínkou pro členství není studium na Masarykově univerzitě. Od uchazeče neočekáváme schopnost zacházet se zařízením, či mluvené dovednosti, protože tohle všechno nováčka rádi naučíme. Ovšem je fajn, pokud si uchazeč o místo moderátora připraví předem témata, o kterých by chtěl vysílat, takový koncept pořadu, přičemž je nejlepší vycházet z vlastních zálib.

Co čeká člena Radia R?

Mimo seberealizaci a vzdělávání se, je to určitě velmi přátelský kolektiv. Naši členové navíc mohou využít spoustu příležitostí, které Radio R nabízí. Ať už je to workshop na mluvené slovo od moderátora z České televize nebo rozhovor s oblíbenou kapelou v backstagi jednoho z brněnských klubů.

Radio R navíc pořádá spoustu akcí, které nejsou určeny jen pro jeho členy. Pod taktovkou vedoucích redakcí je tu akce Projev se, pročti se, večer plný autorského čtení nebo Muzejní noise, kde se v rámci brněnské muzejní noci představí některé pořady z hudební redakce a budou vysílat mimo studio. Přijít se za námi můžete podívat i do studia, stačí jen napsat. Závěrem jarního semestru pořádáme Piknik Radia R, kde jsou všichni vítáni.

Katarína Čabová

Masarykova studentská unie z.s.
Žerotínovo náměstí 617/9
602 00 Brno
IČO: 22605371
Transparentní účet: 2400288479/2010