HLEDÁME CHYBĚJÍCÍ ČLÁNKY – Nábor do MUNIE

Všichni to známe. S každým začátkem semestru se pojí spoustu povinností a nevyhnutelných zařizování. Není to však jenom o povinnostech, ale také o nových možnostech, kterých má student na naší univerzitě celou řadu. Jednou z možností je zapojení se do některé z organizací, spolků a uskupení působících na Masarykově univerzitě. Zkrátka nová možnost, jak trávit svůj volný čas nebo kde třeba získat nějaké nové zkušenosti, informace a především kamarády. Což je hlavně pro ty z nás, kteří v Brně začínají jako úplní nováčci, to zásadní.

Možná to bude znít trochu egocentricky, ale co bychom to byli za hrdé členy, kdybychom neprohlašovali, že my jednoznačně doporučujeme MUNII. Jsme největším spolkem a jedinou unií naší alma mater a sdružujeme studenty napříč všemi fakultami. Navíc také pořádáme několik desítek akcí a pravidelně se podepisuje pod ty nejznámější z nich, jako jsou Ples studentů MU, sportovní souboje, univerzitní party, Majáles, Jarmark spolků a další.

Důležitou informací ale je, že aktuálně HLEDÁME NOVÉ ČLENY. Sháníme nadšené a aktivní studenty, kterým v žilách proudí modrá krev a kteří mají chuť začít studovat NAPLNO! S námi totiž zažiješ úplně všechno. Podíváš se do zákulisí různých projektů, vyzkoušíš si spolupráci se samotným Rektorátem MU, získáš zvýhodněné vstupy na ty nejlepší akce a party a samozřejmě se také dostaneš mezi skvělou bandu lidí, která několikrát do semestru vyráží na teambuildingy po Brně ale i mimo, pořádá filmové večery, večírky a spousty dalšího. Důležitým bodem pro všechny ctižádostivé je také fakt, že členství a práce v MUNII je užitečným bodem do životopisu, na který po škole potenciální zaměstnavatelé vážně slyší. To ostatně dokazují zkušenosti našich bývalých členů, kdy hned několik z nich pracuje v top firmách, a právě zkušenosti nabité u nás jim k tomu dopomohly. Dočíst více se můžeš v našem článku – odkaz.

Tak co, už jsme tě přesvědčili? Pokud ano, tak ti zbývá pouze vyplnit krátký dotazník, který slouží jako vstupenka k nám – odkaz na dotazník.

No a pokud tě zajímá, jak své začátky prožilo několik našich čerstvých členů, přečti si následující rozhovory a garantujeme ti, že pak už k nám budeš chtít stoprocentně.

Jako první jsme vyzpovídali Káju, která je členkou MUNIE od podzimu 2018. Je členkou fundraisingového oddělení, které rádi nazýváme našimi mágy. Pro nás ostatní totiž záhadnými způsoby vždycky dokáží sehnat a vyřídit skvělé spolupráce s různými subjekty a pomoci nám tak zorganizovat všechny naše akce. Bohužel máme těchto reprezentativních okouzelníků nedostatek, a proto uvítáme všechny nové zájemce, kteří by rádi pomohli MUNII růst dále.

Jak probíhal tvůj nábor do MUNIE?

O MUNII jsem se dozvěděla čirou náhodou, kdy mi o ní vyprávěl kamarád u vodní dýmky. Mluvil o celém spolku s naprostým nadšením, až veškerou pozitivní energii přenesl i na mě a já začala přemýšlet, že by nebylo špatné to zkusit. Pořád jsem si ale nebyla jistá, jestli je to pro mě to pravé, a i podle toho jsem dotazník pro nábor vyplňovala. Na otázky jsem odpovídala spíše sarkasticky, a ne zcela vážně. I přesto mě na pohovor pozvali. Pohovor jsem měla s mou už kamarádkou a zároveň současnou vedoucí oddělení HR na fakultě FSS ve Spolkovně. Probíhalo to hrozně přirozeně, ptala se na otázky o MUNII, co bych chtěla dělat a co mě motivovalo se do spolku přihlásit. I přesto, že jsem toho o MUNII moc nevěděla, podařilo se mi se do spolku dostat. Myslím, že to bylo hlavně díky tomu, že viděla to, že se zapojit CHCI. Nejen jako do fakultního spolku, ale také do skvělé party lidí, která se pro mě stane při studii určitým útočištěm.

Jaký byl v MUNII tvůj první úkol?    

Jelikož jsem v oddělení fundraisingu, naším úkolem je hlavně shánění sponzorů pro veškeré aktivity spolku. Prvním úkolem pro mě bylo zorientovat se v systému a procesu, kterým se sponzoři shánějí. Naší prací je převážně mailování, telefonování a vyjednávání správných podmínek, které budou přínosem pro obě strany. Z počátku jsem s tím měla trochu problémy, styděla jsem se telefonovat, ale časem jsem si na to zvykla a z každého dalšího sjednaného sponzora jsem měla radost. Já osobně jsem měla za úkol shánění darů do tomboly na námi organizovaný ples. Nemůžu říct, že to vždy bylo snadné a jednoduché. Člověk hlavně musí chtít a uvědomit si, pro co a pro koho to dělá. Když jsem v prosinci stála na plese a viděla, že tohle všechno je práce spolku, kterého jsem součástí, byla jsem na sebe a všechny lidi kolem mě pyšná.

Co jsi od MUNIE očekávala a bylo tvé očekávání naplněno?

Do MUNIE jsem šla hlavně kvůli tomu, abych zaplnila svůj volný čas, poznala nové lidi, a to se mi splnilo. Díky spolku jsem poznala velký počet kamarádů a z mnoha z nich se stali dobří přátelé. To, že k tomu patří práce a člověk občas musí něco udělat, je prostě fakt. Nejlepší je na tom ale to, že i večery chystání tomboly na ples, kdy jsme v kanclu zůstávali do ranních hodin, jsme si vždycky dokázali užít a já to vlastně ani jako práci nebrala. Pořádáme společně spoustu aktivit a člověk si v nich vždy najde tu, která mu bude vyhovovat. MUNIE je spolek, v kterém jsou studenti z celé Masarykovy univerzity, proto mi to, že jsem jeho součástí dalo také spoustu kontaktů na lidi z různých oborů, což je do života určitě velké plus. Vždy, když potřebuji s něčím poradit, mám se na koho obrátit.

Při vstupu do MUNIE je ale potřeba počítat s tím, že tomu člověk bude muset obětovat volný čas. Není to jen spolek, kam se přihlásíte a tím to končí. Je to aktivní skupina lidí, kteří jsou neustále v kontaktu, a to se mi na tom líbí.

Doporučila bys ostatním studentům vyzkoušet členství v našem spolku?

Jak jsem říkala, MUNIE vás zatáhne do vysokoškolského života plného zábavy, her, večírků a kamarádů. Zkrátka přesně to, co chceš. A pokud pominu tohle všechno, skrz práci, kterou ve spolku dělám, jsem získala mnoho nových zkušeností, sama se zlepšila v mnoha ohledech a naučila se, že žádný problém není neřešitelný. Věci, které mi dělaly z počátku problém, už jsou najednou mnohem snazší. Pro mě bylo rozhodnutí vstoupit do MUNIE v daný moment určitě to nejlepší, co jsem tehdy mohla udělat.

Druhou reprezentantku jsme si vybrali z marketingového oddělení. Jmenuje se Sabča a v MUNII je teprve půl roku. V marketingu se zabývá především blogem, který právě teď čtete a pravidelně obohacuje naše čtenáře o zábavné, ale i přínosné články. Ovšem tohle oddělení nabízí hned několik dalších možností, jako je například správa sociálních sítí, focení, videa, grafika nebo třeba kreativní činnost. Ani marketingových nadšenců nemáme v aktuálním stavu dostatek, proto opět voláme po všech kreativních a šikovných dušičkách.

Jak probíhal tvůj nábor do MUNIE?

Náborový dotazník jsem rozklikla hlavně proto, že mě zajímalo, jaké obsahuje otázky. Na konci jsem zírala na tlačítko odeslat, řekla jsem si Proč ne? a už to jelo. Ještě ten týden jsem dostala mail z HRka, domluvil se pohovor a týden po něm už jsem znala verdikt J. Hned při domlouvání pohovoru vznikla hodně přátelská atmosféra. Když jsem se s Adél (pozn. red. vedoucí HR oddělení) sešly v knihovně MZK, měla jsem trochu pocit, že potkávám starou známou. Pohovor trval asi půl hodiny. Adél mi blíže představila MUNII, vysvětlila, co všechno se v ní děje, jaké pořádají akce atd. Samozřejmě se ptala na nějaké doplňující otázky o mně, co od MUNIE očekávám apod. Nejsem zrovna extrovert (spíš výrazný opak), ale jak pohovor, tak samotné začlenění do spolku působilo opravdu nenuceně a přirozeně, v což jsem při své uzavřenější povaze ani nedoufala. Po spolkovém zahájení semestru, byl uvítací večírek, kde jsme hráli různé hry, abychom se poznali víc mezi sebou a pohodová atmoška se tak ještě víc uvolnila.

Jaký byl v MUNII tvůj první úkol?    

Tehdejší šéfka mého oddělení (ahoj Oli J (pozn. red. Ahoj 😊 )) mi dala v podstatě úplně volnou ruku. Mohla jsem psát, o čemkoli jsem chtěla, s tím že se to mělo týkat něčeho, co by aspoň trochu zajímalo studenty, tedy čtenáře, pro něž je náš blog hlavně určený. Zajásala jsem a asi tak o pět vteřin později přišlo a sakra… 😀 Nakonec jsem psala o tom, co jsem měla nejčerstvěji v hlavě – Seznamování na vysoké. Sama jsem byla teprve pár měsíců nejen na nové škole, ale i v úplně cizím městě, v naprosto neznámém prostředí. V článku jsem tedy shrnula, kde všude se může člověk seznámit, při jakých situacích, kde se dá narazit na nejlepší lidi a tak.

Co jsi od MUNIE očekávala a bylo tvé očekávání naplněno?

Řekla jsem si, že nechci studentskými léty jen proplout, ale pořádně je prožít. Zkusit na vejšce najít nějaké ty kamarády na celý život, jak o tom praví legendy. Reálněji naplnitelné očekávání pro mě ovšem bylo získat zkušenosti v oboru, v němž se chci dál profilovat. Mile mě překvapilo zjištění, že si svou činnost v MUNII můžu dát do životopisu. Dokonce tuším, že holčina, co byla na tomto postu přede mnou, získala na základě svých článků na blogu i pracovní nabídky a už jen vědomí, že je něco takového možné, potěší. Sama jsem už na pozici redaktorky získala spoustu zkušeností a příležitostí, za které jsem moc vděčná. Měla jsem volné vstupy na bezva akce, na něž jsem pak psala recenze, a sama jsem si tak rozšířila obzory a obohatila se o fajn zážitky. Navíc jsem také doufala, že mi členství ve spolku trochu pomůže s tou mojí uzavřeností. Je nás hodně, takže se ani všichni se všema nepotkají. HRko nám ale připravuje různé teambuildingy, kde se víc semkneme k dosažení společného cíle a užijeme si fakt hodně srandy. No a pak je tu víkendovka, kdy introvert získá jedinečnou šanci čelit všemožným vnitřním výzvám, vypadnout ze všech možných ulit a komfortních zón a vyrazit s haldou cizinců do neznámé divočiny bez možnosti úniku (tedy až na ten vlak). Musím říct, že přátelštější bandu ufonů jsem nepotkala.

Doporučila bys ostatním studentům vyzkoušet členství v našem spolku?

MUNII bych určitě bez váhání doporučila. Když už ne kvůli zkušenostem z daného oboru, tak rozhodně kvůli lidem. MUNIE je největším spolkem na univerzitě, kde se potkáte s lidmi z různého stupně studia napříč všemi fakultami. Pořádá nebo spolupořádá spoustu akcí nejen sjednocujících studenty univerzity, ale i těch dobročinných. Chce to partu opravdu hodně spešl lidiček, aby se všechno zvládalo. A je toho mnohem víc.

Do třetice nám na otázky odpověděla Nikčaprojektového oddělení. Do našich řad přišla na podzim 2018 a už si stihla v našem spolku vyzkoušet i kandidaturu na vedoucí pozici ve svém oddělení. Nakonec se stala hlavou následujícího ročníku největší akce, kterou pořádáme, a to Plesu studentů Masarykovy univerzity. Samozřejmě ale pořádáme desítky dalších menších akcí, na kterých se projektový management skvěle naučí i ti, kteří jsou touto oblastí nepolíbení a postupně se mohou skrze ně vypracovat až k těm největším. Proto se neváhejte přihlásit a podat našim projekťákům pomocnou ruku.

Jak probíhal tvůj nábor do MUNIE?

Komunikace po odeslání dotazníku probíhala celkem rychle. Na pohovor jsem šla snad do týdne a to, že jsem přijata do projektů jsem se také dozvěděla poměrně rychle. Pohovor byl příjemný, není důvod se ho bát. Bavili jsme se o tom, co MUNIE dělá, co bych chtěla dělat já a proč do spolku chci. Hned na začátku je večírek, na kterém se vítají nováčci. Tam člověk pozná většinu členů, zahraje si nejen seznamovací hry, ale i se hodně nasměje.

Jaký byl v MUNII tvůj první úkol?    

Jako úplně první jsem vymýšlela, kam schovat lístky do jedné soutěže. Vloni se před Plesem na našem Instagramu (pozn. red. @munie_brno) objevily indicie a lidé dle nich měli hledat ukryté vstupenky na tou dobou již vyprodaný ples.

Co jsi od MUNIE očekávala a bylo tvé očekávání naplněno?

Když jsem šla do MUNIE, tak jsem očekávala, že poznám nové lidi a budu dělat něco navíc, co mě bude bavit. Moje očekávání byla určitě naplněna, v MUNII jsem si udělala spoustu skvělých přátel. Letos mám na starosti samotný Ples MU, což je náš největší projekt, takže i ta druhá část u mě byla naplněna.

Doporučila bys ostatním studentům vyzkoušet členství v našem spolku?

Určitě bych MUNII doporučila. Myslím si, že si zde každý najde to svoje, co ho bude bavit. Taky pozná super lidi, na které se může spolehnout a užije si spoustu zábavy. Takže pokud váháte, rozhodně ten dotazník vyplňte a pojďte k nám. 😊

Čtveřici rozhovorů uzavírá Adéla, jejíž domovským oddělením v našem spolku je HR (pozn. red. human resources neboli lidské zdroje). Adéla je členkou MUNIE od února 2019. V HR oddělení se společně s dalšími starají o nás všechny ostatní, to znamená o spokojenost a pohodlí všech členů MUNIE. Pravidelně pro nás pořádají nespočet teambuildingových akcí, večírků, ale i neformálních střetnutí a party. Také jsou to ti, se kterými se naši nováčci a potenciální nováčci setkají jako první nejprve v emailové konverzaci a poté i tváří v tvář na pohovorech. A jelikož členů máme spoustu, i HRisti potřebují sympatické a hlavně empatické posily, které vyhlíží mezi vámi všemi.

Jak probíhal tvůj nábor do MUNIE?

Nábor do MUNIE šel vcelku rychle. Po vyplnění dotazníku se mi ozval sympatický vedoucí HR oddělení, abych došla na schůzku do kanceláře MUNIE. Když nastal čas schůzky, byla jsem dost nervózní, ale přátelský přístup mě nervozity zbavil. Když to tak vezmu, vlastně jsme si na pohovoru jen přátelsky popovídali. Týden na to mi přišel mail, že jsem přijata. Byla jsem moc ráda, těšila jsem se na nové možnosti, které mi MUNIE nabídne.

Jaký byl v MUNII tvůj první úkol?  

Příležitost ukázat, že neudělali chybu, když mě do MUNIE přijali, se naskytla cca 2 týdny po pohovoru na uvítacím večírku pro nové členy. Mým úkolem bylo postarat se a dovézt jídlo na večírek. No, moc jsem neobstála, protože jsem jídlo dovezla pozdě. Když jsem tam přišla s těmi nákupního taškami, koukalo na mě 30 hladových krků jako na smilování. Najednou jsem byla nejočekávanější nováček v týmu. Díky tomu mě většina členů poznala, teď už se tomu jen společně smějeme. Navzdory mému pozdnímu příjezdu jsem dostala hned další šanci při organizováni teambuildingu pro členy MUNIE. Ten už byl naštěstí povedený.

Co jsi od MUNIE očekávala a bylo tvé očekávání naplněno?

Na co jsem se asi nejvíce těšila, bylo to, že poznám nové lidi. To se vydařilo na 100%. V MUNII se pohybuje mnoho lidí a asi ze všech oborů, které vás napadnou. Dalším mým očekáváním byly nové schopnosti v organizaci. Myslím, že to se také úspěšně podařilo, jelikož už mám za sebou 2 teambuildingy a také pár her na víkendovce (pozn. red. víkendový teambuilding na chatě mimo Brno). Také jsem si zkusila, jaké to je nakupovat jídlo pro 50 lidí a jaké je těch 50 lidí namotivovat a usměrňovat. Jelikož studuji obor se zaměřením na vzdělávání myslím, že se mi to bude v budoucnu určitě hodit.

Doporučila bys ostatním studentům vyzkoušet členství v našem spolku?

Rozhodně. Kromě nových kamarádů tu získáte i mnoho zkušeností. Jak už jsem psala tak například s organizací, s prací s lidmi nebo také v jednání s různými firmami. MUNIE mi přirostla k srdci hned po první akci. Nese to s sebou povinnosti, ale také mnoho zábavy. 🙂

Přísaháme, že v MUNII nemáme jenom tyhle sympatické slečny, ale že u nás mají velké zastoupení i kluci. Jenom bylo trochu náročnější sehnat nějaké ochotné na rozhovor. Závěrem řečeno vítáme s otevřenou náručí úplně všechny, a to dokonce i Slováky, kteří začínají nebezpečně náš spolek ovládat. 😀 Takže poslední výzva pro vás, kteří už určitě jste rozhodnutí, vyplňte dotazník a my se na vás budeme těšit na uvítacím večírku ahoj!

Za redakci MUNIE

Oldřiška Hradcová

#MUNIE#nábor#rozhovor

Masarykova studentská unie z.s.
Žerotínovo náměstí 617/9
602 00 Brno
IČO: 22605371
Transparentní účet: 2400288479/2010