Vinařskou už 2. června oživí první studentský festival vína

May 16, 2016 | akce, munie, tipy od munie

Přemýšleli jste někdy nad tím, kde ulice Vinařská, na jejíž adrese najdeme nejen koleje a menzu, ale také jednu z fakult Masarykovy univerzity, došla svému jménu? Že ne? Tak čtěte dál nebo rovnou dorazte ve čtvrtek 2. června do areálu kolejí právě na Vinařské, kde se nejen dozvíte odpověď na tuto záludnou otázku, ale navíc si užijete spoustu zábavy ve společnosti svých spolužáků a chutného vína!

Už ve čtvrtek 2. června se totiž mohou všichni milovníci vína nejen ze studentských řad těšit na festival, který u nás nemá obdoby. Vinařský institut pořádá první studentský festival vína Winepicnic. A kromě kvalitního pití a ochutnávek v režii mladých vinařů se můžete těšit i na prémiovou zábavu, soutěže nebo otevření nového vinohradu Masarykovy univerzity.

Na stage vystoupí třeba kapela Ghost of You, Ventolin DJ Set nebo Von Gramofon.

O tom, jak vůbec vznikl nápad přijít s festivalem vína pro studenty a mnoho dalším jsme si povídali s ředitelem Vinařského institutu Petrem Psotkou:

Čím je tento festival specifický?

Zjistili jsme, že vinný festival přímo pro studenty ještě nikdo nikdy nezorganizoval. Přitom i z našich kurzů víme, že mladé lidi víno zajímá a chtějí se o něm dozvědět více.

Proč se festival koná právě na ulici Vinařské? Má tato ulice s vínem společného i něco jiného, než jen název?

Ulice Vinařská a její okolí, to byl ještě před dvěma stoletími jeden velký vinohrad. To byl jeden z důvodů, proč chceme udělat festival vína na Vinařské. Víno chceme na Vinařskou vrátit i mimo festival a na jižním svahu naproti kolejím jsme tak vysázeli malý vinohrad. Ten se bude slavnostně otvírat právě na Winepicnicu za přítomnosti prorektora univerzity. Stručný výtah z historie vinařství v Brně a na Vinařské si pak mohou zájemci přečíst na webových stránkách festivalu a každý ho dostane i na letáčku u vstupu.

Jak jste k nápadu zorganizovat studentský festival vína přišli?

Na Vinařské máme sídlo a nápad vyplynul při pohledu na nově rekonstruované odpočinkové zóny, studentské pikniky na nich a se znalostí historie ulice Vinařská. S Masarykovou univerzitou navíc již pět let spolupracujeme na konferenci Člověk, víno, společnost a dalších projektech spojených s vínem. Zároveň myslím, že jsme dobří sousedé. Proto jsme dali hlavy dohromady a nápad byl na světě.

Na co se mohou návštěvníci kromě vína těšit?

Program vznikal ve spolupráci se samotnými studenty a tak se mohou těšit na kapely a DJ, kteří jsou jim blízcí. Také jsme připravili soutěž o pěkné ceny, dobrou kávu, vodu k vínu. Se soutěžemi se připojí také studentská organizace MUNIE.

Akce je pořádaná primárně pro studenty. Naučí se tam i něčemu novému?

Festival nebude jen o pití a zábavě. Vinařský Institut se primárně zabývá profesionálním vzděláváním v oblasti vína, proto budeme mít v rámci festivalu své stanoviště, kde náš lektor – sommelier Martin Procházka – bude seznamovat návštěvníky zábavnou formou se základy sommelierství a bude připraven odpovídat na jejich otázky.

Budou v nabídce i nějaká netradiční vína?

Základ nabídky budou tvořit vína mladých vinařů. Bude zajímavé ochutnat vína vyráběna autentickou metodou a porovnat víno ze stejné odrůdy vyrobené moderní metodou. Pan Šida z Moravské banky vín bude prezentovat tzv. vína brněnského podzemí, z odrůd pěstovaných na brněnských vinicích v minulosti včetně původních názvů.

Proč by měli na akci přijít i lidé, kteří vínu neholdují?

Pobavit se při hudebním programu, dát si dobrou kávu a třeba pralinku. A dozvědět se, proč se Vinařská vlastně jmenuje Vinařská.

Plánujete i jiné akce v podobném stylu?

Pokud bude o první ročník zájem, rádi bychom udělali z Winepicnicu tradici. Uvidíme 2.6. na Vinařské.

Tak neváhejte a přijďte si užít spoustu zábavy a popít vynikající víno!

Více informací o festivalu najdete na oficiální webové stránce a Facebookové události.

#festival#vinařská#vinařský institut#víno#winepicnic#zábava

 

Masarykova studentská unie z.s.
Žerotínovo náměstí 617/9
602 00 Brno
IČO: 22605371
Transparentní účet: 2400288479/2010