“O sexu je důležité mluvit otevřeně a nahlas,” říkají Zuzana a Terezie z podcastu Vyhonit ďábla

Dec 15, 2019 | akce, kultura, MUNI, munie, studium, tipy od munie

Jedince se sluchátky v uších v šalinách a na ulicích potkáváme dennodenně. Čím dál tím více z nich si ale podle průzkumů do uší místo hudby pouští mluvené slovo, takzvané podcasty. Z výzkumu Nielsen Admosphere přitom vyplývá, že co jsou to podcasty, ví pouze 11% Čechů. A nás by zajímalo, jak jste na tom vy? Znáte podcasty a posloucháte je? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, jsem přesvědčena, že minimálně jeden si po přečtení tohoto článku poslechnete. Dnes vám totiž představíme jeden z aktuálně nejposlouchanějších podcastů na české scéně, který vzniká přímo na akademické půdě Masarykovy univerzity, a to v Radiu R.

Podcast Vyhonit ďábla má aktuálně 13 dílů a v posledních týdnech se pravidelně umisťuje v první TOP 10 českých podcastů na Spotify i Apple podcasts. Za pořadem stojí dle slov její kolegyně dynamická absolventka žurnalistiky a mezinárodních vztahů na FSS Zuzana Kašparová a kreativní studentka magisterské sociologie Terezie Ferjančeková. V pořadu Vyhonit ďábla společně otevírají téma, o kterém se příliš veřejně nemluví – sex a vše kolem něj.

Veškeré fotografie a obrázky použité v články jsou z facebookové stránky Vyhonit ďábla.

“Vulvy, vagíny, orgasmy, kundí šlem, láska, fetiš, sperma, chlupy, menstruace, úchylky, masturbace a hlavně vyhánění sexuálních tabu. Vyháníme ďábla!”

Kdo s nápadem začít podcast o sexu přišel? A proč právě toto téma?

T: Ten první impuls přišel asi před rokem od Zuzany, když jsme jednou byly na pivě a dost jsme se bavily o sexu a přišly jsme na to, že bychom o tom měly mít pořad. Je důležité o něm mluvit, aby lidi neměli ze sexu trauma. Holky si často myslí, i já jsem to tak měla, že musí vyhovět klukovi ve všem a že jenom kluk je ten, kdo chce sex a holky se o něm nebaví a nechtějí ho.

Z: Říkaly jsme si, že mluvit o tom bude fajn, protože sex jako takový je mnohem širší a my si klademe zbytečné hranice, co se sluší a co už ne a co si máme nechat raději sami pro sebe, protože by už bylo trapné to říct nahlas. Sdílíme ho my všichni, ale stydíme se a bojíme se o něm mluvit, což je úplně zbytečné, protože když už to řekneme, tak zjistíme, že to máme podobně jako polovina dalších lidí.

Pamatujete si na nahrávání vaší první epizody? Jaké to bylo?

Z: Pamatuji si, že jsem byla nervózní a že jsem si dělala velkou rešerši tématu. Vysílaly jsme o vulvách a orgasmech. Bylo to hodně široké téma a zjistily, že je potřeba je v dalších dílech zužovat. Měly jsme tehdy hostku, která mluvila o dámské ejakulaci.

T: Já jsem se tehdy připravovala hodně. Hledala jsem hlavně přes internet různé věci, protože jsem byla nervózní. Chtěly jsme na začátek úderné téma, které lidi naláká.

Měly jste už od začátku v plánu posunout pořad i na další platformy mimo Radio R?

Z: Rozhodně, jenom jsme nejprve nevěděly, jak to někam dál máme dostat. Mě osobně do toho tlačili lidi okolo mě, ať to dáme na to Spotify, protože říkaly, že je to dobrý.

Uvědomovaly jste si, že jdete vlastně s kůží na trh? Neuvažovaly jste někdy nad tím, že zůstanete v anonymitě?

T: Věděly jsme, že to chceme koncipovat jako takový náš pokec. Teď už jdeme v dílech i víc do historie a do hloubky. A to jsme chtěly. Co z nás vypadne, to z nás prostě při natáčení vypadne.

Z: Kdybychom byly anonymní, tak bychom akorát podpořily kulturu, že se za tato témata stydíme. Mě to osobně vůbec nevadí.

Jsou pro vás žebříčky a počet posluchačů důležitý?

Z: Rozhodně je to pro nás důležité, protože my z toho nic nemáme, takže ta čísla jsou to jediné, z čeho se můžeme těšit.

T: My jsme se dozvěděly někdy v srpnu úplnou náhodou, že jsme v žebříčcích poměrně vysoko. Když jsme se zničehonic objevily v TOP 20, tak jsme z toho byly úplně vyjukané, i teď v té desítce. Chtěla bych se cítit slavně, ale nemáme na to zatím nárok.

Takže nevnímáte sami sebe jako podcasterky?

T: Hlavně jako influencerky. (smích) Zatím ne, protože jsme nebyly v žádné diskuzi. Tam bychom chtěly, ale máme s tím trochu problém. Všude dělají diskuse o podcastech a nás nikdo nikam nepozve a zvou tam například lidi, kteří mají menší poslechovost než my. Lidi se buď stydí za to naše téma a neberou to vážně nebo nevím.

Z: Já se nenazývám zatím nijak. Nemyslím si, že by nás nezvali kvůli tématu, ale kvůli tomu, že nejsme slavné my dvě. Pozvou si tam raději někoho, kdo má sta tisíce sledujících na Instagramu.

A co naše podcastová scéna? Sledujete ji?

T: Vnímáme tu obří vlnu, ale hlavně bohužel nekvalitu některých podcastů. Někteří lidé na to nemají vůbec přizpůsobený zvuk. Nahrávají to v bytě, což není problém, ale nemají k dispozici zvukotěsné pěny a někteří se do toho strašně chichotají a vlastně ani neřeknou nic k věci a vážně se vyžívají v tom, že mluví akorát o sobě. A lidi to z nějakého důvodu milují. Je škoda, že u nás dělají podcasty hlavně influenceři. Akorát se přesunuli na jinou platformu a rozšiřují tím tak svoje portfolio.

Z: Já vždycky podcast brala jako něco jiného než Youtube. Máš tam různá témata, bývá to spíše edukativní, něco tam sděluješ. Bez toho obrazu už to není o tom jenom něco kecat. Neříkám, že všichni youtubeři mají blbé podcasty, to si zase nemyslím. Některé jsou dobré.

Zpátky k Vyhonit ďábla. Svěřují se vám fanoušci na sociálních sítích se svými příběhy nebo problémy?

T: Forma podcastu je dost intimní, protože to máš jenom v uších a posloucháš jenom toho člověka, co mluví. Lidi si tak myslí, že jsme jejich kamarádky. Na začátku hned v prvním díle jsme ale říkaly, že nechceme dělat žádnou poradnu, protože nejsme sexuoložky. I tak se nám ale lidé svěřují, i když od nás ne vždy dostanou nějakou radu. Snažíme se odepisovat všem. Jsme rády, že píšou.

T: Ráda bych jenom vzkázala, aby nám už prosím nikdo neposílal dick picks. Je to nechutné.

Máte nějaké statistiky a informace o vašem publiku?

T: Nejvíc nás poslouchají holky, přes 60%. Ve věku 18 – 26 let. A nejvíc z Prahy. My tedy máme explicitně označené, že podcast je pro starší 18 let, ale myslím, že by to měli poslouchat i lidé 15+, protože oni už reálně mají sex a spoustu věcí jim nikdo nepoví.

A pojďme na ta “nej”. Který díl je váš nejposlouchanější?

T: Hned ten první. Myslíme si, že to tak je, protože lidi na to jdou od začátku. A je to také nejdelší část, což je paradoxní. Druhá nejlepší je tuším Sexy sex.

Který díl vás osobně bavil nejvíce nahrávat?

T: Mě díl s Kydy (pozn. red.: pořad na Radiu R, jehož moderátoři jsou Jakub Strouhal, Patrik Gwiźdź). To bylo dobré, protože jsme se normálně bavily a smály se s nimi a ujížděly jsme si na tom, jak jsme vtipný.

Z: Já souhlasím.

Který host byl pro vás nejzajímavější?

Z: Mě dost bavily holky z BDSM komunity, celkově ten díl mám ráda, i když nemá zas takovou poslechovost, ale mě se líbí.

T: Pro mě také, protože jsem o tom nejméně věděla. Jednu chvíli to bylo i dost deep. Takže si to poslechněte, je škoda, že to nemá takovou poslechovost.

A váš největší úspěch ohledně podcastu Vyhonit ďábla?

Z: Že nás sdílela Shopaholic Nicol na svém Instagramu. Úplně na férovku za mě je to největší úspěch, protože od té doby nám ta čísla tak naběhla, že jsem sama nevěřila. Ona byla tak hodná a sdílela nás dvakrát. Já jsem z toho měla husí kůži. Ona si prý poslechla všechny naše díly. A my jí nijak nepsaly, to my neděláme. Ona nás zničehonic prostě nasdílela.

T: Stále jsme si říkaly, jak by to bylo super, kdyby nás nasdílela. Jako první nás ale sdílela Gabča Heclová, to bylo také super.

Nemůžu vynechat trochu intimnější otázky, takže máte nějaké téma, o kterém byste vážně nechtěly točit?

Z: Nic mě nenapadá, asi ne.

T: Protože do mikrofonu říkáme hlavně své osobní zkušenosti, tak já mám jedno téma, u kterého bych svojí zkušenost říkat nechtěla, protože s ní nejsem zcela vypořádaná a nechci, aby o ní věděli cizí lidé.

Máte v sexuálních záležitostech nějaká tabu?

T: Samozřejmě hranice máme. Každý je má. Já mám například problém s výstřikem na obličej, nezkoušela jsem to sice, ale asi bych si to ani nenechala udělat. Přijde mi to dehonestující, ale samozřejmě je to pouze moje osobní věc.

Z: Já bych taky zkusila spoustu věcí, ale BDSM techniky mě třeba absolutně nelákají, třeba to velké svazování, jak tě zavěsí nahoru. Z těch běžnějších praktik asi anál, je to něco, čemu se aktivně vyhýbám. Já už jsem to vyzkoušela, dokonce i víckrát, ale už nechci. Mě se to strašně nelíbí.

T: Asi si to zkusila nějak špatně. (smích)

Stydíte se někdy při nahrávání?

T: Já si myslím, že do určité míry mě nenapadají věci, kvůli kterým bych se měla stydět. O většině věcech, o kterých mluvíme Zuzana už ví.

Takže vás nikdy nezaskočilo něco, co ta druhá řekla?

Z: Ale ano. Třeba to, že moje moč smrdí po kávě, když ji piji. To zaskočilo Terezii velmi.

T: Mě zaskočilo, když Zuzana mluvila o tom, že při menstruaci máš prostě průjem, na což jsem nebyla úplně připravená, že řekne. Já si po chvilce říkala, že toto téma už bychom mohly ukončit, protože už zacházíme do něčeho fekálního. Na první dobrou mě to zkrátka zaskočilo.

Vystřihly jste někdy něco při editování, protože jste si řekly, že tohle ne, to už jsme zašly někam, kam jsme nechtěly?

T: Zuzana chtěla vystřihnout historku se sexem jejích rodičů v jednopokojovém bytě. Ale já říkala, že je to velmi podstatná informace. Když stříháme, tak většinou to, co opakujeme třeba dvakrát.

Z: Já jsem nikdy nic takového nestřihla. Stříháme akorát chvíle, kdy se smějeme svým vtipům, což dá třeba 10 až 15 minut na epizodu. (smích)

A co na váš podcast tedy říkají rodiče? Jaké jsou ohlasy okolí?

T: Vesměs pozitivní. Moje mamka neslyšela ani jednu epizodu, protože jsem jí řekla, že nechci, aby to poslouchala. Asi by jí to ani nebavilo. Ví, že to dělám, ale ani neví moc, co jsou to podcasty, takže to nevnímá jako přelomové. Přítel je s tím už teď v pohodě. On se předtím hrozně styděl. První epizody ani neslyšel, protože říkal, že se po 10 minutách tak červenal, kvůli tomu, o čem jsem mluvila. Ale potom to překousnul a už poslouchá všechny díly. Asi vystupoval z komfortní zóny víc než já.

Z: Mamka to poslouchá, té se to líbí. Já jsem jí vytipovala dva díly, které jsou takové v pohodě, ale už slyšela mezitím všechny a vždycky se tomu směje, že je to dobrý. Tátovi jsem to neříkala a doufám, že to neposlouchá. Přítel mě hodně podporuje, dělal nám i vizuál a pořád to sdílí a říká, jak je to super a všechno chválí. A nikdy mi nevyčetl, že bych řekla až moc intimní věci. Až na to u Kydů, kdy jsem řekla něco s análem, což prý vyznělo, jak kdyby on chtěl pořád jenom anál, což není pravda. Od kamarádů mám přes 90% kladné ohlasy, někteří to poslouchají, hned jak to vyjde.

Dostaly jste někdy i negativní zpětnou vazbu?

T: Spíše přijde konstruktivní kritika, například že používáme parazitní slovíčka. Já miluju prostě a potom Zuzka miluje samozřejmě a prostě taky. Někdy kritizují zvuk, že každá z nás má jinou výšku hlasu a mě je slyšet víc. Jeden hate přišel na Apple podcasts, ten člověk nám dal 3 hvězdičky a pak to zarámoval tím, že jsme divné a že mu mluvit o sexu nepřipadá přirozené, že je to od nás pouze přetvářka a že se do toho tlačíme. Je prý hanebné, že naši rodiče uslyší, že si saháme na pipinku.

Z: Ještě jeden hate jsme dostaly od slečny, která dělá také svůj podcast. Ten byl náš úplně první hned na začátku, ona nás “hejtila” na svém Instagramu ve stories, že máme vulgární popisek podcastu, přitom neslyšela ani kousek. Díky tomu nás ale objevilo strašně moc lidí a začali nás poslouchat a označovat ve svých příspěvcích, což nás rozšířilo.

Takže vážně platí to, co se říká – negativní reklama, taky reklama. Holky mám na vás poslední otázku. Jaké jsou plány do budoucna?

T: Dělat to, co nejdéle. Rády bychom do podcastu časem chtěly dostat i nějak reklamu, protože přece jenom do toho tvoření investujeme dost času, dáváme si na tom záležet, oslovujeme hodně hostů a také něco zabere grafika a sociální sítě. Byly bychom proto rády, kdyby se nám to mohlo vrátit i jinak mimo tu poslechovost, na které je super, že už se nám to teď vrací, a to je pro nás samozřejmě nejvíc. Ale bylo by fajn, kdybychom si z toho mohly koupit i například svoje mikrofony a zaplatit si to kafe, nad kterým vše probíráme.

Z: V budoucnu bychom chtěly také rozjet nějaké vzdělávání, třeba workshopy na školách, sexuální výchova a tak. To je ale ještě hodně daleko. Už nyní ale propagujeme #mluvimosexu.

Všechny díly podcastu Vyhonit ďábla si můžete zdarma poslechnout na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts nebo na Mixcloudu. Pokud by vás zajímalo o holkách a zákulisí jejich pořadu více, tak je můžete sledovat na jejich sociálních sítích – Facebooku nebo Instagramu.

Pevně věřím, že vás rozhovor přesvědčil o tom, že Vyhánět ďábly a otevřeně mluvit o sexu může opravdu úplně každý. Tak si nezapomeňte cestou do školy poslechnout alespoň jeden díl a dát nám třeba do zpráv na FB MUNIE vědět, jak se vám to líbilo.

Za redakci MUNIE,

Oldřiška Hradcová

obrázek

#MUNIE#podcast#radior#rozhovor#sex

Masarykova studentská unie z.s.
Žerotínovo náměstí 617/9
602 00 Brno
IČO: 22605371
Transparentní účet: 2400288479/2010