Ahoj, I´m Erasmus

Dec 3, 2012 | erasmus, studium, tipy od munie

Co má společného Chorvatka Nikolina, Řek Gatsos a Němka Ria? Jsou to studenti, kteří si pro svůj Erasmus vybrali Českou republiku. A spolu s dalšími devíti cizinci v anketě popisovali, jak si užívají svůj pobyt u nás. Do Brna, města studentů, přijeli většinou jen na několik měsíců, někteří však zůstanou až do června či déle.

Erasmáci často tráví svůj čas hlavně s ostatními cizinci a kromě spolužáků se moc s Čechy nepotkávají. „Mám několik českých kamarádů, ale většinou mezi jinými zahraničními studenty. Českou kulturu se snažím poznávat, ale myslím, že deset měsíců je na to málo,“ říká student práv Cris, který pochází ze Španělska. Naopak jeho krajanka Alba, která studuje na Pedagogické fakultě, říká, že mezi Čechy nemá téměř žádné kamarády, stejně jako Řek Gatsos, který se potkává hlavně s lidmi ze své země.

První překážka, na kterou narazí cizinci po příjezdu do Česka, je samozřejmě jazyková bariéra. Angličtinu ovládají všichni z dotazovaných studentů, bohužel ale ne vždy ji ovládají lidé u nás. Cizinci se shodují, že s mladšími lidmi nemají problém se dorozumět, ale se staršími, kteří třeba pracují na úřadech, je to podstatně horší.

Kosovan Artan má pro komunikaci s Čechy odzkoušený přesný postup: „Nejprve se snažím domluvit česky, pak když to nejde, začnu používat body language a až na posledním místě začnu anglicky. Není nemožné se dorozumět, vlastně je to docela snadné,“ dodává s úsměvem.

Někteří odvážlivci se pustí i do zákoutí české gramatiky a ve snaze zapadnout se začnou učit česky, ať už na fakultách nebo od kamarádů. „Jedno pivo!“ je věta, kterou se naučí snad každý, hned jak překročí hranice. Někteří však zvládají i okomentovat počasí: „Dnes sněží a je hodně zima!“ (Anna, Polsko), navázat konverzaci s holkou: „Jsi moc krásná, odkud jsi?“ (Artan, Kosovo) nebo pochválit místní poměry: „Jsem ráda, že můžu bydlet a studovat v Brně“ (Ria, Německo).

A jak to tady mají cizinci se vztahy? Erasmus je pověstný tím, že si během něj všichni chtějí hlavně užívat. Španěl Cris si ale stěžuje, že se mu české holky vůbec nelíbí, Ruska Anna zase upřednostňuje Slováky. Někteří však přece jen zabrousí i do českých vod – Němka Ria oceňuje, že jsou čeští chlapi otevřenější než Němci, a když se baví s holkou, vypráví o všem možném a pořád vtipkují. A Kosovan Artan si myslí, že české holky jsou nádherné.

Pro většinu místních studentů je Brno hlavně symbolem pro školu, party a přátele. Našich dvanáct dotazovaných dostalo za úkol najít slovo, které by vystihlo jejich pobyt v České republice.

Jejich dvanáct slov nám dá dohromady obrázek, jak to zahraniční studenti u nás vidí: Pro všechny je Erasmus u nás hlavně zábava, i když se někdy dočkají odmítnutí. V Brně si mohou užít třeba jedení na veřejnosti, naučit se říct česky „djekuji“ a nebát se zimy. Pokud je člověk party zvíře, může zažít skvělé dobrodružství, potkat zajímavé lidi a kus života, který zde stráví, pro ně bude úžasně obohacující. A pro některé to může být dokonce ráj.

#Erasmus#studentský život

Masarykova studentská unie z.s.
Žerotínovo náměstí 617/9
602 00 Brno
IČO: 22605371
Transparentní účet: 2400288479/2010